STM'nin geliştirdiği milli STM500 denizaltı projesi hakkında yeni açıklamalar yapıldı.
Türkiye'de tasarlanıp üretilen STM500 ile Türkiye, kendi denizaltısını tasarlayıp üreten birkaç ülkeden biri olacak.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM500'ün tasarım çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde deneme üretiminin gerçekleştirileceğini duyurdu.
STM500'ün bu yıl gerçekleştirilecek çalışmalarla daha görünür hale geleceğinin altını çizen Güleryüz , peki ya şunları söyledi:
"Tasarım büyük ölçüde tamamlandı.
Ayrıntılı tasarım, imalat aşamasında bile devam edecektir .Bir yandan olarak denizaltının dayanıklı bot denilen dış kısmının deneme üretimine başladık.Burada amacımız bir taraftan şu;Türkiye'de sürdürülebilir tekne üretiminin özel sektör tarafından yapılabileceğini göstermek.
Bu faaliyetleri özel bir yerde gerçekleştiriyoruz.
STM500'ün test üretimine 2023 yılında devam edeceğiz.STM500'e özellikle yurt dışından farklı müşterilerden büyük ilgi var.Onlarla bir proje oluşturmak gibi sorunlar da var, ancak biz ekip olarak STM500'ü hayata geçirmek ve kendi başımıza olmadan bir an önce yüzdürmek için motive olduk . beklemek.2023, özellikle STM500 için son derece yoğun geçecek."
STM500 özellikleri nelerdir?
STM500, sığ sular için dizel-elektrik saldırı sınıfı denizaltı olarak hizmet verecek.
18 kişilik mürettebatının yanı sıra 6 kişilik Özel Kuvvetler ekibi ile 30 gün boyunca 250 metreden fazla görev yapmaktadır.
Toplamda 8 ağır torpidoya ve ateşe hazır 4 tüp ile güdümlü füzelerin ateş gücüne sahip olacak.
denizaltı harbi, istihbarat, gözetleme ve keşif operasyonları, mayın harbi, sığ su operasyonları ve insansız hava/denizaltı operasyonlarında kullanılacaktır.
42 metre uzunluğa, 4,2 metre su hattı uzunluğuna, maksimum 18 deniz mili hıza, 4000 deniz mili seyir menziline ve 540 tonluk su altı deplasmanına sahip olacak.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yaparken lütfen kısa ve saygı çerçevesinde olsun